Вечірня казочка. Це я - Дід Панас!

Язикоточілка, пальцестіралка. Реклама та спам заборонені
Відповісти
Cubano
VW маньяк
VW маньяк
Дякував (ла): 146 разів
Подякували: 413 разів

Вечірня казочка. Це я - Дід Панас!

Повідомлення Cubano »

Добрий вечір вам малята, любі хлопчики, дівчата!
Зображення
Впізнали? Пам"ятате ці слова? Абсолютно органічні, просто сонце сіло, значить скоро така фраза з телевізора прозвучить. :)
Була така у нас Вечірня казочка, може я і не вмирав сильно за нею, але дідусь собі шось там розказував, та і добре.
Я не сильно шкодую, що мій малий не жив у радянський час, але жаль, що такого казкаря у нього не було, я там шось йому міг читати, розказувати, але куди мені було до Діда Панаса! :-)
Я колись, будучи вже студентом, зустрів його на вулиці Льва Толстого, там де 5-й трамвай зупинявся, і не розвертаючись їхав назад. Я його зразу ж пізнав, просто посміхнулися один одному і пішли далі собі, але тепер щасливий, що був той момент.
Послухайте цікаву історію про цікаву людину. Хто знав, той згадає, а хто не знав, той буде знати, звідки взялася фраза "От така х...ня, малята. Лисичка з'їла Колобка...".

"ПОВЕРНІТЬ ДІДА ПАНАСА, дитина не може заснути!" -
вимагали телеглядачі щоразу, коли першу українську телезірку знімали з ефіру "за націоналізм". Сьогодні виповнюється 30 років з того дня, як Дід Панас вперше з'явився на екрані
Андрій Архангельський «Факти».
"Добрий вечір, вам, малята, любi хлопчики й дiвчата! .." - Ця фраза звучала з українських телеекранів кожен вечір протягом більш ніж трьох десятків років із вуст людини, яку всі називали Дід Панас. Фактично, його можна було б назвати нашою першою українською телезіркою. Але, обмежившись цим помітним штампиком, ми можемо, мабуть, образити його пам'ять і звести сутність явища до рамок визначення.
Як ви розумієте, 30 років тому такого поняття, як "розкрутка", на телебаченні не існувало. Але переважна більшість наших нинішніх "телезірок" - всіх цих блідолицих і довгоногих - вдавилися б, аби мати хоч десяту частку Його популярності, десяту частину Його диявольського чарівності. Дід Панас скуповував чисті дитячі душі, проникав в дитячу підкірку і залишався там назавжди - на підсвідомому рівні, як зараз модно говорити. Але знову ж таки, все це дитячий лепет визначень. Потрібно визнати, що Любов тих років і Популярність нинішніх не мають практично нічого спільного.
Майбутній телеказкар пройшов через німецький полон
Його знали всі. Парадокс, але разом з тим про найперший українському телеказкаря відомо дуже мало. Справжнє ім'я Діда Панаса - Петро Юхимович Векскляров. Народився він 9 червня 1911 в селі Тальне Київської області. До війни Векскляров грав в одному з обласних театрів. У 1941 він був покликаний до військового театру Південно-Західного фронту, але дуже скоро разом з мільйонами інших опинився в оточенні і потрапив у полон. Його посадили у фільтраційний табір - ні офіцером, ні комісаром він не був, - так, акторик, і небезпеки, як такої, для рейху не являв. Готували для відправки на роботу до Німеччини. Жилося в таборі не легко, звичайно, але жити можна було. Втім, з "фільтру" Векскляров незабаром втік. Але в партизани не пішов, а до лінії фронту на той час було вже сотні кілометрів.
Векскляров прийшов до Києва, вже окупованого до того часу німцями, і влаштувався працювати на залізниці. Нормальні герої, опинившись на тимчасово окупованій ворогом території, як ми знаємо з літератури, зазвичай налагоджували яку-небудь там підпільну групу, займалися шкідництвом ... Векскляров ж незабаром організував з робітників театральний гурток. У якому сам ставив п'єси, репетирував, грав три роки - до приходу Червоної Армії. Дивак, що й казати. Таке відчуття, що театр, можливість грати були для Вексклярова важливіше війни, взагалі важливіше всього.
І з приходом Червоної Армії його, як не дивно, не посадили. Мабуть, ніякої інформації на нього не було, а про полон Векскляров нікому не розповідав. Загалом, дізнавшись про його довоєнної професії, Вексклярова направили до Луцького театр. У цьому місті він, до речі, ледь не одружився. Кажуть, у Луцьку досі живе та, з якою він був заручений. У Луцькому театрі йому діставалися головні ролі - фактура була значна, одного зросту в ньому було метр вісімдесят. У 50-х роках його помітили і кіношники, почали запрошувати в кіно. На зйомках фільму "Іванна" на кіностудії ім. Довженка він познайомився зі своєю майбутньою і єдиною дружиною, Вона була монтажером. Незважаючи на вигідні зовнішні дані, одружився Векскляров досить пізно - в 48, і прожили вони разом 35 років. Дітей у них не було, родичів Вексклярова теж - батьки померли, єдиний брат загинув на війні.
Побачивши Вексклярова, Корнійчук просльозився
Потім його запросили грати у фільмі "Кров людський - не водиця". Перед самими зйомками іншого фільму - "Макар Дiброва" - помер відомий український актор Амвросій Бучма, і на його роль було вирішено запросити Вексклярова. Кажуть, сам Корнійчук, побачивши кінопроби, розплакався - до того Векскляров був схожий на покійного Амвросія. "Ніяк не гірше граєш ...", - начебто б навіть сказав йому бог радянської драматургії. (Після виходу фільму на екрани вдові Бучми часто говорили - мовляв, бачили вашого чоловіка в кіно, добре грає, дай Бог йому здоров'я, передавайте, мовляв, привіт товаришеві акторові Бучмі). Так і пішло: у "Вії" Векскляров зіграв такого сивого діда з чубом, якщо хто пам'ятає. У "Лiсовiй пiснi" - дядько Левко. У радянських фільмах - "Гадюці" за Олексієм Толстим і "сталевари" - Векскляров теж грав літніх мозолястих представників робітничого класу. І з тієї пори якось так повелося, що Вексклярова постійно стали запрошувати тільки на ролі "дiдiв" - хоча йому і було тоді всього близько сорока, не більше. Запрошували його в такому амплуа і на "Армянфільм", і на "Белорусьфільм", і навіть до Москви. І зробив би напевно "дід" кар'єру літнього "актора другого плану", як кажуть на врученні Оскара, але ось одна невдача, яка закрила йому шлях у велике радянське кіно: Векскляров абсолютно не знав російської мови (!). Випадок унікальний і нахабний на ті часи. У фільмах його ролі озвучував російський актор Борис Білий. У ті ж часи Дід іноді грав і в театр ім. Івана Франка - у якості запрошеної зірки - в кіно-то народ тоді ходив не в приклад нинішнім, і його вже впізнавали.
У конкурсі на "посаду" Діда Панаса брало участь 200 акторів
Справедливо буде зазначити, що Векскляров став другим за рахунком Дідом Панасом. До нього вже існував один Дід Панас, який, починаючи з п'ятдесятих, читав вечірні казочки на українському радіо. І коли той за віком став потребувати партнера, підвернувся "дід" Векскляров. Який спочатку підміняв дідка, а потім і зовсім став читати за нього казки на радіо під тим же псевдонімом, починаючи з 62-го року. Ну чим не доля, як зараз говорять?
Приблизно в кінці 60-х, з появою перших телевізорів, було вирішено перетворити радіоідею в телеверсію. Оголосили конкурс. Треба зауважити, що тоді на телебачення брали тільки акторів - всі передачі йшли в прямому ефірі, а такого поняття, як телеведучі, ще не існувало. Та й українського телебачення ще не було - все починалося з нуля. У конкурсі на "посаду" Діда Панаса, наприклад, брало участь 200 акторів. Хоча, кажуть, коли Векскляров опинився в кадрі, проби інших були вже порожньою формальністю. Так, з актора Петра Вексклярова він остаточно перетворився на Діда Панаса і залишався ним до кінця життя, і навіть після смерті.
А графік роботи в нього, панове нинішні телезірки, був такий: ввечері Панас вчив текст, вранці тричі перечитував і ввечері того ж дня - прямий ефір. І так - 25 років, день у день. Сценарії передач Дід писав сам, казки він не читав, а розповідав напам'ять - чи то в кадрі, чи то за кадром, під мальовану картинку. Ще читав листи діточок, вітав їх з днем народження. Дуже скоро українська малеча вже не могла заснути без його казочки. Діти просто прикипали до екрану, в його манері розповідати було щось гіпнотичне, зачаровує. До речі, саме Дід Панас ввів на телебаченні таке поняття як "вечірня казка". Всі тітки Валі і дядька Володі, всі Хрюші та Степашки на загальносоюзному ТВ з'явилися набагато пізніше. Редактором у Панаса була, до речі, ще одна культова українська телестар - майбутня співведуча Тітка Катя з програми "Катрусин кінозал".
А потім країна почала боротися з націоналізмом. Під цю загальносоюзну мітлу потрапляли тоді і за діло, і без діла, і взагалі випадково. А вже повз телеобраза Діда у вишиванці, який розповідає казочки українською мовою, невтомне ГБ-шное око вже точно пройти не могло. На Панаса запросто могли накапати прості пильні громадяни, які вже вийшли з дитячого віку. У 70-і Діда кілька разів скорочували свої ж - від гріха подалі. На редакцію негайно ж обрушувався шквал дзвінків: "Куди подівся Дід Панас? .." Кілька разів "старші товариші" з Москви намагалися замінити образ непокірного Діда на більш лояльний - то якогось молодця інтернаціонального виду з книжкою посадять, то взагалі ляльку - ведмедика там, зайчика ... Результат був один: редакцію завалювали мішками листів, дзвонили, погрожували, благали, вимагали повернути. "Ребёнок не может уснуть без Деда Панаса, сделайте что-нибудь!" - Писали схвильовані матусі РОСІЙСЬКОЮ МОВОЮ! Таким чином, всі спроби зняти Панаса з ганьбою провалювалися. Інакше, ніж магнетичним впливом на дитячі душі, подібне явище пояснити ніяк не можна. Органи виявилися безсилі в боротьбі проти чистої дитячої сльози. Шутка.
Від передачі "Надобранiч, дiти!" збереглося всього кілька хвилин плівки
А що наш Дід Панас? .. Працював, як і раніше. Людина він був, за спогадами, дуже душевний, серцевий, нікому слова поганого не сказав. Жодного поганого слова про нього не можуть сказати і його колишні колеги - просто не спогади, а якась рекомендація в партію виходить. (У партії, природно, він не перебував.) Зарплата тоді у акторів була маленька, тому Дід Панас халтурив, як і всі. Тобто у вільні дні їздив по селах з "творчими зустрічами". Дід розповідав людям "про кіно", відповідав на запитання. З собою возив саморобну пльоночку - на ній змонтовані були уривки з кінофільмів за його участю, ну і, звичайно ж, епізод з усім відомої "Надобранiч, дiти". Саме завдяки цій дивом уцілілої самопальної плівочці і збереглася єдина запис "Надобранiч" - лише 22 секунди метражу. Все. З усього багатокілометрового матеріалу передачі залишилося тільки це свідоцтво - Дід виступав в прямому ефірі, і запис просто ніхто не вів. Та й навіщо - ось він, живий Дід Панас, кожен день іде пішки по Хрещатику на роботу. Діти його впізнавали, для них він був живим втіленням, продовженням казки - підбігали, віталися, ділилися своїми дитячими радощами або прикрощами.
Здається, на якомусь етапі він і для дорослих людей став чимось на зразок казкового персонажа, якимось напівреальний, напівміфічним істотою. Він настільки зжився зі своїм телеобразом, що для молодшого покоління телевізійників він був тільки Дідом Панасом - вони і прізвища його до ладу не знали. На казках Діда Панаса вже виросло два покоління дітей, перетворившись на дорослих, похмурих дядьків і тіток, а він так і залишався поза віком, не старів - вічний Дід Панас. Якось непомітно він став для людей чимось більшим, ніж просто актором або ведучим. Мабуть, у ті часи він залишився чи не єдиним нагадуванням про щось українському і навіть більше - носієм української ідеї, такою собі "невмірущостi", чи що. (Образ Діда взагалі для України завжди був символічним - згадайте хоча б Шевченкових кобзарів.) Навіть дружина його називала Дідом Панасом. Так він перетворювався на легенду. А де легенда, там і байки.
Одного разу під час прямого ефіру Дід упав зі стільця
В останні роки, наприклад, ходила про нього така загальновідома байка, яка спливала, як тільки він ненадовго пропадав з телеекранів. Адже народ наш завжди пояснював все по-своєму: мовляв, прямий ефір, випив Панас лишку, забувся, ну і візьми та й ляпни в кінці казочки: "Отака-то х ... я, любi Малятка ..." За те й постраждав. Немає жодного свідчення того випадку - за розповідями його товаришів по службі, Дід ніколи не пив перед ефіром, хоча на телебаченні ця славна традиція склалася ще в 60-ті. Так і лайливих слів не вживав. Зате, знову ж таки, за чутками, ходила в ті роки по руках плівочка, на якій дід нібито розповідав анекдоти. Найрізноманітніші. Якщо є у кого - відгукніться! .. Щоправда, з віком Панас дійсно став чудити. Адже він виходив в ефір без партнера, до 80 років! Бувало, і слова забуде, мовчить секунд 40 в камеру. А одного разу навіть зі стільця впав під час передачі.
Майже все життя він прожив в однокімнатній квартирі, з прийомною донькою і дружиною. І тільки в 1988 році отримав, нарешті, пристойну, в будинку кіноакторів, що на Саксаганського, 24. Але ніякої меморіальної дошки там немає - за всю 60-річну кіно-теле-кар'єру Дід Панас не був удостоєний ні будь-якого звання, ні урядової нагороди. Навіть помер Панас вкрай "невчасно" - 5 січня 1994 року, якраз між Новим роком і Різдвом. Стало погано, "швидка", помер у лікарні. Оскільки у живих людей тривало свято - народ перебував у традиційному запої - Діда навіть додому не повезли - відразу з моргу на кіностудію ім. Довженка, де він продовжував перебувати у штаті, повезли "прощатися". За страшному збігом обставин у той день на студії ховали ще вісьмох. "Прощалися в ритмі конвеєра - 15 хвилин і наступний", - згадує його вдова. Поховали його на Байковому. Було йому 82 роки. Прямо на надгробній плиті - проста табличка з написом. Пізніше зробили фотографію, і, якщо розгребти опале листя, може почудиться, нібито Дід підморгує з фотокартки. Вдова його слідом за дочкою поїхала за кордон - дочка вийшла заміж за американця. У штатах вони до цих пір і живуть. До недавнього часу про Діда Панаса нічого не було відомо, ніби й не було людини. Навіть у Будинку Кіно в галереї українських акторів місця для його фотографії не знайшлося.
Епілог
Слава Богу, новітня історія Діда Панаса триває завдяки старанням двох українських літераторів - братів Віталія та Дмитра Капранових. Саме вони буквально за два тижні до від'їзду розшукали вдову Панаса-Вексклярова і розпитали її про чоловіка. Потім у братів виникла ідея створити музей Панаса, слідом - клуб шанувальнікiв Діда Панаса. Навіщо? А ось навіщо. В українській історії завжди було підозріло багато борців - суцільно одні руйнівники. Але на іменах одних борців країну - її менталітет і культурно-історичну пам'ять - не побудуєш. Потрібні позитивні герої, творці, здатні згуртувати розпорошене суспільство. На думку Капранових, Дід ідеально підходить для цієї культової ролі. Він любив всіх і нікому не заподіяв зла. На його казках виросло чотири покоління українців. Панас не був дисидентом, не боровся і не закликав, але для незалежності України, а вже тим більше, для збереження української мови, він своїми казками зробив набагато більше, ніж багато борців. Серед його телеглядачів були і майбутні комуністи, і патріоти, і бізнесмени, і ті, хто нами керує зараз. Ще брати хочуть, щоб Дідові Панасу поставили пам'ятник - великий, розміром з ленінський. Як істинному символу Україна. Як людині, яка була українцем завжди, а не тоді, коли це вигідно.
І останнє. Нещодавно стараннями продюсерського агентства "Зелений Пес" ("ФАКТИ" вже писали про нього) були випущені дві відеокасети, які так і називаються - "Казки Дiдуся Панаса". На них - ті самі 22 секунди з зображенням Панаса, а решту часу звучить його голос за кадром. На екрані - картинки з казочок, які розповідав Дід. І дивна річ - кажуть, нинішні діти, перегодовані начебто всякими трансформерами і чіп-і-дейлі, дивляться всі ці найпростіші, з точки зору мультпрогресса, казочки, прямо прикипаючи до екрану. Так-так. Просто не відірвати.
Будемо вдячні всім, хто може поділитися будь-якою інформацією про Петра Юхимовича Вексклярова, кіно-і фотодокументами про нього. Поділиться інформацією можна за адресою 254071, м. Київ, а \ с 110, "Джерела М".

Ну і наостанок, живий Дід Панас зі своєю казочкою. Я саме цю передачу памятаю, бо вона мені не дуже сподобалася, дідусь переповідав радянський мультик про зайця і їжачка. Але тепер розцілую діда крізь роки! :Yahoo!:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MxDQcUTUwcM&feature=player_embedded[/youtube]
Кацапи! Нах з нашої землі! З Криму і Донбасу!
LT35 sdi 2001/ Pass2.0 tdi dsg
russo69
Пилот
Пилот
Модель авто, тип двигателя, пробег: Т4 ABL 275000

Re: Вечірня казочка. Це я - Дід Панас!

Повідомлення russo69 »

Колись в далекі 70-і роки, коли мені було десь років так 5-6, Дід Панас запитав з екрану хто не чистив зуби і тицьнув в мене пальцем :shock: Пам'ятаю досі
T-4 ABL 96
Андрій.
VW маньяк
VW маньяк
Модель авто, тип двигателя, пробег: Опель Мовано
Реальное имя: Андрій
Дякував (ла): 4 рази
Подякували: 24 рази

Повідомлення Андрій. »

Добрі були часи :cool_cool: :cool_cool: :cool_cool: :cool_cool:
Bozya
VW маньяк
VW маньяк
Дякував (ла): 2 рази
Подякували: 26 разів

Повідомлення Bozya »

а я помню что когда вечером вместо долгожданного мультфильма появлялся дед Панас то я сильно расстраивался :cry:
jeka s
VW маньяк
VW маньяк
Модель авто, тип двигателя, пробег: T4 ACV 2.5TDI 310
Дякував (ла): 1 раз
Подякували: 13 разів

Повідомлення jeka s »

при словах вечерня казка у меня воспоминания соседей снизу- батя (лежачий) смотрит футбол, а малые бегают и орут папа- ду-ду-ду
Т4 АСV 2.5TDI 2000г
Парадокс, но чем меньше в голове мыслей, тем легче они путаются.
095-407-91-97
Имею такой склад ума- хоть сторожа нанимай.
парадокс - это когда голова пустая, но тяжелая
Відповісти

Повернутись до “Курилка, болталка”